Ana içeriğe atla

İNSANLARI ETKİLEMENİN YOLLARI.


Sevgili dostlar,

Bugün, başka insanları etkileyip onları ikna edebilmeniz için kullanabileceğiniz bazı Algı Yönetimi tekniklerini sizlerle paylaşacağım.

1) Bir şey isterken mutlaka nedenini belirtin. Bu neden anlamsız ve saçma bile olsa insanlar sebebi belirtilen istekleri kabul etmeye yatkındırlar. Örneğin “100 TL borç verir misin ?” cümlesi yerine “Telefon faturamı ödeyebilmem için bana 100 TL borç verir misin ?” cümlesi  daha etkili olacaktır.

2) Eğer bir şey satıyorsanız önce pahalı ürünü veya hizmeti gösterin sonra satmak istediğiniz ürünü veya hizmeti sunun. Beyinleri otomatik olarak kıyaslama yapacak ve esas satmak istediğiniz ürün pahalı bile olsa onu olduğundan daha ucuz görmelerini sağlayacaktır. Bu teknik pek çok alanda kullanılır.

3) İnsanlar altta kalmak istemezler. Bir şeyler isteyeceğiniz insana önce ufak bir hediye verin. Çünkü insan beyni kendisine “karşılıksız” bir şey verildiği zaman otomatik olarak “altta kalmamam lazım” moduna geçer ve hediyenin ne kadar değersiz olduğuna aldırmaz. Kaz istiyorsanız tavuğu esirgemeyin hatta civciv bile verseniz karşı tarafı etkileyebilirsiniz.

4) Bir şey isteyecekseniz önce kesinlikle ret cevabı alacağınızı bildiğiniz çok büyük bir şey isteyin. Ret cevabını aldıktan sonra biraz daha küçük bir şey isteyin. Eğer buna da ret cevabı alırsanız biraz daha küçültün. Karşınızdaki kişi her “hayır” dediğinde kendisini biraz daha kötü hissedecek ve kendisini iyi hissetmek için “evet” deme fırsatı arayacaktır. Yani birinden küçük bir kedi almak istiyorsanız önce ondan koca bir fil isteyin.

5) İnsanlar bir konuda herkesin önünde söz verdikleri ve bunu yazılı olarak yaptıkları zaman o konudaki sözlerini yerine getirmeleri daha olasıdır. Çünkü her insan “tutarlı” gözükmek ister. Bu sebeple birisinden söz alırken  başka insanların yanında yapmasını hatta olabiliyorsa sosyal medya üzerinden  yazılı olarak ilan etmesini sağlayın. Bunlar sözünden caymaması ihtimalini kuvvetlendirecek ve üstünde psikolojik baskı oluşturacaktır.

6) Sürü psikolojisi insanların kolaylarına gelir. İstediğiniz şeyi insanların çoğunluğunun zaten yaptığı bir şeymiş gibi sunmaya özen gösterin. “Herkes bunu yapıyor” cümlesi etkili bir cümledir. Moda veya Popüler müzik gibi kavramlar tamamen sürü psikolojisine dayalıdır.

7) Benzer benzeri sever. İnsanlar aynı geçmişe sahip veya düşünceleri, huyları kendilerine benzeyen başka insanları daha sempatik bulurlar ve onların isteklerini çoğu zaman severek yerine getirmeye çalışırlar. Bu sebeple birisinden bir şey istemeden önce ortak ve benzer noktalarınızı göz önüne çıkarın. Örneğin bir şeyler isteyeceğiniz insanla aynı üniversite veya liseden mezunsanız isteğinizi sormadan önce biraz okul günlerinizden muhabbet edin. Karşınızdaki kişi ister istemez size ısınacaktır.

8) Her insan otoriteye itaat etmeye ve onların sözlerine önem vermeye alıştırılır. Örneğin siz çok iyi yemek yapıyor olsanız bile isminin önünde Doktor, Profesör veya Hakim yazan birisinin “yemek yapmak”  üzerine söylediği sözler diğer insanlar tarafından sizinkinden çok daha önemliymiş gibi algılanır. Bu sebeple bir konuda fikir belirtirken veya insanları ikna etmeye çalışırken o konuda bir uzmanlığınız varsa önce bunu ön plana çıkarın. Eğer sizin bir uzmanlığınız yoksa bu sefer o konudaki uzmanların görüşlerinden veya kitaplarından bahsedin. Kısacası karşınızdakinin gözünü otoritenin ışığıyla kamaştırın.

9) Az ve nadir olan her şey insanlar tarafından daha kıymetli algılanır. Çok ve her yerde bulunabilen şeylerde değersiz olarak görülür. Bu sebeple insanlara tanıtmak veya satmak istediğiniz şeylerin nadir ve herkes tarafından bulunamayacak olduğunu ima eden kelimeler kullanın. Örneğin bir aktara gittiniz ve yüz gram sıradan karabiber istediniz. Aktarın kuracağı “Hindistan’dan çok özel ve başka aktarda bulunmayan harika bir karabiber getirttim biraz pahalı ama isterseniz azıcık vereyim çünkü bu tadı başka yerde bulamazsınız” cümlesi sıradan bir karabiberi bile olduğundan farklı algılamanıza hatta tadını bile farklı hissetmenize sebep olacaktır.

Sevgilerimle
Aydın Serdar Kuru
www.serdarkuru.com

Analiz, Danışmanlık, Koçluk ve Eğitim talepleriniz için Sosyal Medya üzerinden veya aşağıdaki e-posta adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz.
serdarkuru1975@hotmail.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni