Ana içeriğe atla

ÖNEMLİ KARARLAR ALACAKLARA 10 TAVSİYE.





Sevgili dostlar,

Geçtiğimiz hafta hayatımla alakalı önemli bir karar verdiğim için kısa süreliğine yazılarıma ara vermek ve kendimle baş başa kalmam gerekti. Çok kolay olmayan bir süreçten geçtiğim bu dönemde tabii her zorlu durumda olduğu gibi kendim hakkımda ve karar verme süreçleri konusunda önemli tecrübeler kazandım.

Bugün sizlerle bu tecrübeler ışığında edindiğim bazı farkındalıkları paylaşmak istiyor ve bunların sizinde hayatınızla alakalı önemli kararlar alırken işinize yarayabileceğini düşünüyorum.

1) Kritik ve Stresli bir karar alma sürecinde en yapmamanız gereken şeylerden bir tanesi kendi algılarınız ve bilgilerinize güvenmek. Çünkü stres,belirsizlik ve anksiyete oranınız yükseldikçe biyolojik olarak aklınız bulanmaya ve etrafınıza buğulanmış bir camın ardından bakmaya başlıyorsunuz. Ne kadar fazla bilgi birikiminiz olursa olsun duygularınızın ateşi belirsizliğin rüzgarlarıyla alevlenmeye başladığı anda akıl aynanız kararmaya başlıyor. Yani kısacası dostum,bilgine güvenme.

2) Belirsizlik insanda sanki bir kerpeten tarafından bütün bedeni sıkıştırılıyormuş gibi bir acı üretiyor ve insan bazen sadece bu acıdan kurtulmak için bile acele ve hızlı kararlar verebiliyor.Bu aynen bir kovan arının saldırısından ve her yanına batan iğnelerinden kurtulmak için dibini göremediğiniz derin bir suyun içine gözü kapalı atlamanıza benzer. Hızlı karar vermekten mutlaka kaçının,bırakın arılar sizi biraz soksun veya kerpeten bedeninizi sıkıştırsın ama dişinizi sıkın ve yavaş karar vermeye çalışın.

3) Algılarınız sizi yanıltacaktır. İnsanlar geçmişte yaşadığı olumsuz olayların gözlüğünden bakarak gelecekte yaşayacakları olayların da aynı şekilde olumsuz sonuçlanacağını düşünmeye meyillidir. Mesela bir gün sokakta size bir köpek havlayıp dişini gösterirse bundan sonra gördüğünüz tüm köpeklerinde size havlayıp dişini göstereceğini düşünebilirsiniz. Ön yargı ve olumsuz beklentiler tüm algılarınızı karmakarışık edebilir. İşinize giderken yanınızdan geçen bir insana günaydın demenize rağmen,cevap vermeyip ters ters bakarsa zihniniz diğer tüm insanlarında size bunu yapabileceğini ve bu sebeple kimseye günaydın dememeniz gerektiği konusunda sizi ikna edebilir. Ancak bu son derece mantıksızdır. Bir karar verme aşamasında geçmiş olumsuz tecrübelerinizin etkisinde kalmayın ve her durumu kendi başına bağımsız şekilde değerlendirin.

4) Karar verme sürecini kendinizi evinize kapatarak ve kimseyle görüşmeden tek başınıza geçirmemeye çalışın. Aileniz ve yakın arkadaşlarınızla mutlaka istişare yapın ve onlara danışın çünkü sizin duygularınızla kapanan görüşünüzle göremediğiniz bir çok inceliği onlar görebilir. Kendi karar verme sürecimde ailem ve yakın dostlarımın bana verdiği tavsiyeler son derece önemliydi çünkü eğer kendi başıma kalsaydım son derece acele kararlar alabilirdim.

5) Sağlığınıza ekstradan dikkat edin. Beslenme,dinlenme ve stres kontrolü çok önemli. Çünkü önemli kararlar verme sürecinizde doğal olarak büyük bir stres yaşamaya başlıyorsunuz ve bu stres bağışıklık sisteminize kocaman balyozlarla darbeler vurmaya başlıyor.

6) Sizden çok daha büyük bir gücün size göz kulak olduğu ve her şeyin onun kontrolü altında geliştiği inancı zihinsel dengenizi korumakta size büyük yardımcı olacaktır. "Mevla görelim neyler,neylerse güzel eyler" sözü çok akıllıca edilmiş ve size fırtınalı bir denizin ortasında can simidi görevi yapabilecek bir yaşam felsefesidir. İnsan zayıf yaratılmıştır ve her şeyi kontrol edemez ancak egosu ona her şeyi isterse kontrol edebileceği hissini verir. Bu sebeple kontrol edemediği durumlarda eğer o kişinin güçlü bir inancı yoksa çöküşü çok ani ve sert olabilir.

7) Bir gemi büyük bir fırtınaya yakalanırsa rotasını koruması ve gideceği limanı gözden kaçırmaması çok önemlidir. Çünkü eğer rotasını koruyamazsa kendisini keskin kayalıklar üzerinde parçalanmış bulabilir. Bu sebeple hayatınız hakkında önemli ve stresli bir karar alırken hedeflerinizi unutmayın. Eğer sizin uzun vadeli hedefleriniz yoksa çok kolay bir şekilde zihninizin karanlık labirentlerinde kaybolabilirsiniz. Hedeflerinizin de mutlaka sizden daha büyük ve insanlığa faydalı hedefler olması lazımdır. Büyük hedefler aynen büyük deniz fenerleri gibidir ve ışıkları kilometrelerce öteden görülebilir ama küçük ve bencil hedefleriniz varsa ilk fırtınada onları gözden kaybedersiniz.

8) Gerçeklikle bağınızı korumanız çok önemlidir. Yere acil iniş yapmak isteyen bir pilot için kontrol kulesinin ona sürekli verdiği bilgiler hayatidir.Kontrol kulesindekiler havadaki pilota sürekli rüzgarın yönü,pistin durumu ve yüksekliği gibi somut ve gerçekçi bilgileri ne kadar etkin şekilde verirlerse,o pilotun da uçağını sağ salim yere indirme şansı artar. Karar verme sürecinizde size kontrol kulesi görevi yapacak yakınlarınız ve arkadaşlarınızın etrafınızda olması ve verdikleri bilgiler çok önemli. Bu kişiler sizin durumunuzla alakalı size ne kadar gerçekçi bilgiler verirse siz de o kadar etkili kararlar alabilirsiniz. Kendimle alakalı durumda eşim ve iki değerli arkadaşım bana çok etkin bilgi aktarımında bulundular ve sayelerinde uçağımı dağlara çarpmadan sakince indirebildim. Eğer etrafınızdaki insanlar gerçeklerden uzak ve duygusal değerlendirmeler yaparlarsa sizi yanlış bir karara yönlendirmeleri çok olasıdır.

9) Karar verme süreciniz uzadıkça ve üzerinizdeki stresin seviyesi arttıkça kendinize güveniniz de giderek düşmeye başlayacak.Bu durumda geçmişteki başarılarınızı hatırlamanızda büyük fayda var.Bir günlük tutuyorsanız onu okuyun veya başarılarınızla alakalı geçmişte çektirdiğiniz fotoğraflarınız varsa onlara bakın,kısacası kim olduğunuzla alakalı şüphelerin zihninizi ele geçirmesine izin vermeyin.Eğer şüphe tohumlarının başak vermesine izin verirseniz kısa zamanda zihninizi zehirli sarmaşıklar gibi saracaklardır.

10) Karar sürecinizde hem kendinize hem de diğer insanlara karşı tamamen dürüst,samimi olun ve bir kere karar verdikten sonra artık o kararın arkasında durarak tüm sorumluluğu üstlenin. Hepimiz verdiğimiz kararların bir toplamıyız. Kararınızı verdikten sonra Allaha şükredin, çevrenizdeki insanlara verdikleri destek için teşekkür edin,kararınızı ilan edin ve sonrasında da bu kararınızın arkasında güçlü bir şekilde durmaya kendinizi hazırlayın.

Bu okuduğunuz tavsiyeler tamamen kendi tecrübelerim sonucunda vardığım sonuçlardır. Bunları hepsinin sonuna kadar uyulması gereken bir doktor reçetesinin maddeleri gibi değil,kafanıza yatanları hayatınıza uygulayabileceğiniz dostça tavsiyeler olarak görmenizi rica ederim.

Umarım size faydalı olurlar.

Konuyla alakasız not: Genelde yazılarımda güncel konularla hele hele güncel şahsiyetlerle alakalı pek yorum yapmam. Ancak bugün İnternet ortamında hayretle izlediğim bir videodaki manzara karşısında sessiz kalamadım.İlgili videoda çok tanınmış ve hiper zengin bir iş adamımız kendisini evinde ziyaret eden televizyonculara karşı bir yandan zenginliğini ballandıra ballandıra anlatırken diğer yandan da evindeki bir hanım için "o benim malım" sözünü kullanıyordu.

Bu iş adamına iki ufak tavsiyem olacak.

İlk olarak önce biraz zaman ayırıp bir kaç tarih kitabı okusun çünkü tüm insanlık tarihi gücüyle ve malıyla kibirlenen insanların başlarına gelen türlü felaketlerin hikayeleriyle doludur. Bir zamanlar yer üstünde kibirle dolaşan nice güçlü ve zengin insan bugün toprağın altındadır ve bir çoğunun geriye tozları bile kalmamıştır.İnsana değer veren sahip olduğu mal ve mülk değil diğer insanların dertlerine derman olmasıdır.

İkinci tavsiyem de şudur. İzlediğim videonun bir parçasında kendisinin de belirttiği gibi bu ülkenin çoğunluğu Müslümandır ve Müslümanların inandığı kutsal kitaba Kuran-ı-Kerim denir.

Bu "başarılı" ve "çok çok çok zengin" iş adamımızdan ricam eğer o lüks ve ihtişamlı evinde bir Kuran meali varsa onu alıp gece vakti rahatsız edilmeyeceği bir yere çekilerek Kasas suresinin 76.ayetine bir bakması ve sonrada derin derin düşünmesidir.

Orada kendisinin de çok feyiz alacağını düşündüğüm şu ayeti görecektir.

"Karun, Musa'nın kavminden idi de, onlara karşı azgınlık etmişti. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki, anahtarlarını güçlü kuvvetli bir topluluk zor taşırdı. Kavmi ona şöyle demişti: Şımarma! Bil ki Allah şımarıkları sevmez."

Şımarma dostum,Şımarma....

Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru
Eğitmen-Koç (ACC)-Yazar.
www.serdarkuru.com
https://www.facebook.com/algiyonetimi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni