Ana içeriğe atla

E-TİCARET VE ALGI YÖNETİMİ.

Bugün gerek ülkemizde gerek dünyada mal ve hizmetler giderek artan oranda Internet üzerinden satılmaktadır. Bu sebeple neredeyse tüm sektörler için Internet üzerinden yapılan tanıtım ve pazarlama operasyonları kısacası "E-Ticaret" büyük bir önem kazanmaya başlamıştır.Bugünkü yazımda ben işe teknik boyutundan ziyade uzmanı olduğum "Algı Yönetimi" açısından bakacağım ve bazı tavsiyelerde bulunacağım.

1) Öncelikle Internetin hayatımıza girmesi ve teknolojinin gelişmesiyle insanların hız algısı değişmiştir. Internetin ilk çıktığı yıllarda tek bir resmi görüntülemek için bilgisayarın başında dakikalarca beklemekte bir problem görmeyen insanlar artık her türlü sonuca saniyeler içinde ulaşmayı talep etmektedirler çünkü hıza alışmışlardır. Bu sebeple E-ticaret sitenizin hızı çok önemlidir. Sitenize giren bir müşteri eğer 3-4 saniye içinde istediği sayfaya ulaşamazsa sitenizden ayrılacak ve büyük ihtimal bir daha geri dönmeyecektir. Bu sebeple lütfen e-ticaret sitenizin hem masaüstü bilgisayarlarda hem de akıllı telefonlarda çok hızlı ve efektif çalıştığına kesinlikle emin olun ve üç kuruş tasarruf edeceğim diye yavaş ve doğru dürüst çalışmayan üstelik cep telefonlarıyla uyumsuz siteler kurdurmayın. Eğer e-ticaret yapacaksanız günümüz insanının hız algısına uygun teknolojik alt yapıya sahip bir siteniz olmalıdır.

2) Sitenize giren insanların ürün ve hizmetlerinizi doğru şekilde algılamaları ve olumlu bir düşünce içine girmeleri için maksimum 90 saniye zamanınız vardır. Hiç kimse sitenize koyduğunuz uzun yazılar ve karmaşık dizaynları incelemeyecektir. İnsan algısı en çabuk resimleri ve görüntüleri algılar. Bu sebeple sitenizde kullanacağınız ürün resimleri çok iyi kalitede ve iyi düşünülmüş resimler olmalıdır. İşi ucuza getirip oradan buradan toplanan kalitesiz ürün resimleri kullanırsanız müşterileriniz 90 saniye içinde ürününüz hakkında negatif bir düşünceye sahip olacaktır. Bunun tam tersi olarak Internet sitemiz havalı olsun diye çok karmaşık görseller ve upuzun yazılar kullanırsanız gene benzeri olumsuz bir etkiye sebep olacaksınız. Şunu unutmayın insan algısı en çabuk basit ve etkileyici resimlerle görüntülere tepki verir. Bunun dışında yapacağınız her çalışma sizin aleyhinize işleyecektir.

3) Sitenizdeki ürün resimlerinde pintilik yapmayın ve ürünlerinizi her açıdan gösteren bir çok resim kullanın. Yalnız eğer burada cinlik yapmaya kalkar ve ürünlerinizi olduğundan daha havalı göstermeye kalkan yanıltıcı görüntü ve açılar kullanırsanız müşterilerinizin beklentisi yükselecek ve ürün ellerine ulaştığı zaman büyük bir hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Doğal olarak hayal kırıklığı öfke duygusuna sebep olacak ürünü size geri iade etmeleri bir yana sitenize bir daha adım bile atmayacaklardır. Siteniz hakkında başkalarına yapacakları olumsuz propaganda da işin cabası olacaktır. Bu sebeple bu tip çalışmalarda müşterilerinizin algısını aşırı yanıltıp ürünlerinizi gerçekte olduklarından daha iyi göstermek sizin aleyhinize işleyecektir.

4) Görsel çalışmalarda resimler yanında kaliteli hazırlanmış ürün tanıtım videoları kullanmanızda da büyük fayda vardır. Tekrar edersem insan zihni ve algıları en çabuk tepkiyi görüntülere verir. Eğer ürün videolarınızda kaliteli çekim,kurgu,güzel müzikler ve ürünle alakalı ilgi çekici hikayeler kullanırsanız ürününüzü satma şansınız artacaktır. Algı yönetimi uygulamalarında görsel öğelerin doğru kullanımı çok önemlidir.

5) Algı yönetiminde sürü psikolojisi faktörü ana temalardan birisidir.İnsanlar genelde başka insanların eylemleri ve düşüncelerine büyük önem verirler. Müşterilerinizin ürününüzü ve hizmetinizi inceledikten sonra ilk bakacakları yer sitenizde diğer müşterilerin yorum ve oylamalarını gösteren kısım olacaktır.Ürünler hakkında olumlu müşteri yorumları veya olumlu oy verme sayısı gibi faktörler insanları etkileyecek ve ürünü olduğundan çok daha kaliteli algılamalarına sebep olacaktır. Tabi şirketiniz ve ürünleriniz hakkında sanal ortamdaki her tür şikayet ve negatif yorumda bunun tam tersi etki yapar. Şirketiniz ve ürünlerinizin Internet ortamında nasıl algılandığını sürekli takip etmenizde büyük faydalar vardır.

6) Müşteri ürün veya hizmetinizi satın almaya karar verip sepetindekileri ödeme aşamasına geldiği zaman eğer daha önceden belirtilmemiş bir takım ekstra ücretler,pahalı kargo seçenekleri ve karmaşık kayıt prodesürleri gibi faktörlerle karşı karşıya gelirse sıkılıp sinirlenerek sepetindeki ürünleri boşaltıp bir daha sitenize uğramaması büyük ihtimaldir. Çünkü insanlar kandırılma duygusu yaşamaktan veya zor prosedürlerden hoşlanmazlar. Siteniz kullanımı çok kolay,basit işlemlerle satışın gerçekleştirildiği ve müşterinin ödemesi gereken miktarın açık ve net olduğu bir yapılandırmaya sahip olmalıdır. Internet üzerinde güven algısı çok önemlidir ve eğer güvensizlik yaratan bir algı oluşturuyorsanız işiniz çok zordur. Bu arada bu tip durumlarda erkek müşteriler zihin yapıları farklı olduğu için bayan müşterilerden daha sert tepki gösterirler ve ürünü almaktan vazgeçme kararını daha kolay verirler. Eğer erkek müşterilere hitap eden bir ürün veya hizmetiniz varsa konu hakkındaki uyarılarımı onla çarpın.

7) İnsanlar ürün hakkında satın alma kararı verirken kargo ücretini psikolojik olarak boşa verilen bir para olarak görür. Eğer kargo ücreti almadan satış yapabiliyorsanız bu harika olur. Yani kargo ücretini ürün fiyatı içine kattığınız zaman çok daha avantajlı duruma geçersiniz çünkü insanlar çok az miktarda da olsa kargoya verecekleri ekstra ücreti olduğundan daha olumsuz bir ışıkta değerlendirecektir.

8) Internet üzerinden ödeme konusunda güven çok önemlidir. Bu sebeple güvenilir algıya sahip Visa,Mastercard gibi kredi kartı markalarını sitenizin her yerinde kullanmaya çalışın. Bu logolar müşterilerinizde ödeme konusunda olumlu bir algı oluşturacaktır. Ödeme ve kredi kartı meselesini ne kadar güvenli gösterebilirseniz o kadar avantajlı olacaksınız. Ödeme aşamalarında sitenizde müşteride güven unsuru yaratacak sembol ve prosedürlerin doğru dizaynı da önemlidir.

Toparlarsam.

E-Ticaret konusunda Internet üzerinden satışını yaptığınız ürün ve hizmetler hakkında olumlu bir Algı Yönetimi ortaya koymak istiyorsanız Internet sitenizin teknolojik altyapısı,hızı,dizaynı,kullandığınız görsel materyallerin kalitesi ve yapılanması,ürünleriniz hakkındaki olumlu yorumlar ve sunduğunuz güvenli ödeme seçenekleri maddelerinin her birini son derece profesyonel bir şekilde ele almanız ve genel bir Algı Yönetimi stratejisi içinde değerlendirmeniz gerekir.

"Açarız bir internet sitesi ne olacak" mantığıyla ne yazık ki E-Ticaret alanında başarılı olmanız mümkün değil ve tüm dünyanın giderek Internet üzerinden ticaret alanına kaydığını düşünürseniz bu alandaki başarısızlığınız sizin ve şirketiniz için felaket olacaktır.

Kısacası eğer bu konularda iyi bir Algı Yönetimi Stratejiniz ve bu stratejiyi destekleyecek Internet teknolojileri alanında hizmet veren çözüm ortaklarınız yoksa işiniz zor.

E-Ticaret ve Algı Yönetimi konusunda danışmanlık,görüş veya eğitim isteyen şahıs ve firmalara bir Algı Yönetimi uzmanı olarak her türlü yardıma hazır olduğumu da yazımın sonunda belirtmek isterim.

Sevgilerimle

Aydın Serdar Kuru

www.serdarkuru.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ

PSİKOLOJİK BASKI TEKNİKLERİ Sevgili dostum, Bugün üzerinde uygulanıyor olabilecek yada gelecekte karşı karşıya kalabileceğin bazı psikolojik baskı tekniklerinden örnekler vermek istiyorum. Her zaman dediğim gibi seni ancak bilmediğin yumruklar devirebilir ama geldiğini gördüğün her tür saldırıya karşı önlem alabilirsin. 1 ) Öncelikle üzerinde psikolojik olarak baskı kurmaya çalışan insanlardan acıma falan bekleme. Yaptıklarında da bir mantık filan arama. Neden benim üzerime geliyorlar gibi saçma sorular seni sadece daha zayıflatır. Bu tür şeytanlar başka insanların acılarından beslenir. Sen ne kadar acı ve sıkıntı çekersen o oranda zevk alırlar. Öncelikle böyle bir saldırıyı mantığınla çözmek için zaman kaybetme. Zaten sen baskı görmen için bir sebep aradıkça kendi kendini de suçlamaya başlarsın, bu da tam saldırgan manyağın istediği şeydir. Çünkü kendini suçladıkça acın daha da artar ve acın arttıkça o pisliklere daha fazla zevk verirsin. 2) Sana saldıranlar genelde sosyop

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ?

BAZI ERKEKLER GÜÇLÜ KADINLARDAN NEDEN HOŞLANIR ? Selamlar dostlar, Tabi şimdi bu durumun altında da gene psikolojik sebepler var. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu konuyu irdeleyelim efendim. Olgunluk ve Bağımsızlık: Güçlü kadınlar genellikle kendi ayakları üzerinde durabilen, bağımsız ve olgun bireyler olarak görülürler. Bu tür bir olgunluk ve bağımsızlık, birçok erkeği etkileyebilir, çünkü bu, bir ilişkide karşılıklı saygı ve eşitlik anlamına gelir. Geleneksel kadın rolünde çocuksuluk ve erkeğe bağımlı olma yüklendiği için bir çok erkek bu rolden rahatsızlık duyabilir. Güçlü kadın erkeğin bu ihtiyacını görebilir. Dengeli İlişkiler: Güçlü bir kadın, ilişkide dengeli bir ortaklık kurma eğilimindedir. Bu, ilişkinin her iki tarafının da eşit sorumluluk taşıdığı, bir tarafın diğerine bağımlı olmadığı bir ilişki anlamına gelir. Bazı insanlar kendi avantajlarına bile olsa dengesiz denklemlerden rahatsız olurlar bu sebeple böyle bir erkek gerçekten dengeli bir ilişki kurabileceği kadı

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM

KARANLIK TARAFINI YÖNETMEK : CARL JUNG'DAN BAŞARI İÇİN 5 ADIM  Sevgili dostlar, Bugün size psikoloji allamesi ve ulema-i-ekber Carl Jung hazretlerinin gölge kavramından bahsedeceğim. Ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak amacım içinizdeki kötü çocuğu ve "senden adam olmaz" dedikleri zaman bahsedilen "adam olmayacak" kısmınızı nasıl güzel işlere ve başarının kırmızı halılı ve altın varaklı yollarına yöneltirsiniz konusundan bahsedeceğim. Carl Jung efendi bakalım neleri tavsiye etmiş. Adım 1 : GÖLGEN İLE YÜZLEŞ Carl Jung hazretlerinin "gölge" kavramı, kişinin bilinç dışında bıraktığı ve kabul etmekte acayip zorlandığı kişilik özelliklerini ifade eder. Örneğin, belki de eleştirel veya yargılayıcı bir yanınız var ve bu genellikle stresli durumlarda belirginleşiyor. Yani stresli durumlarda başlıyorsunuz millete laf sokmaya, arkasından eleştirmeye veya kendiniz dışında herkesi aptal ilan etmeye. Ama normal zamanlarda pamuk gibi ponçik gibisiniz. İşte bu seni